Herbarium

Begin 2014 is het Herbarium Vadense, de plantenverzameling van de Wageningen Universiteit, overgebracht naar Naturalis, het museum van natuurlijke historie in Leiden. Een eeuw lang waren Wageningse botanici op zoek naar nieuwe plantensoorten in tropisch Afrika; zich een weg banend door het dichtgegroeide, overal groene, regenwoud.

En al eeuwen plakken botanici de bloeiwijzen van de planten die zij verzamelen op herbariumvellen. Al die vellen bij elkaar, systematisch opgeborgen in een herbarium, vormen een referentiecollectie. Die collectie is nodig om na vergelijking vast te kunnen stellen of je met een nieuwe soort hebt te maken. Zo is een herbarium eigenlijk een instrument in handen van de onderzoekers. Hoe beter georganiseerd door deskundige medewerkers, zoals in Wageningen, hoe waardevoller dat instrument is. Niet gek dus om in Wageningen te spreken van een ‘geslepen herbarium’ voor tropisch Afrika.

Vicia lathyroides. Een herbariumvel uit de Clifford-collectie. http://www.george-clifford.nl/NL/intro.htm.

Lathyruswikke. Vicia lathyroides. Een herbariumvel uit de Clifford-collectie. http://www.george-clifford.nl/NL/intro.htm.

Eind 2013 hebben wij twaalf medewerkers, van onderzoeker tot tekenaar en bibliothecaresse plus een verhuizer, geïnterviewd over hun werk, over hun affiniteit met het tropisch regenwoud, over hun kijk op de plaats van dit herbarium en over de verhuizing naar Leiden. Twaalf portretten, die laten zien hoe kleurrijk het werk van deze mensen was, zowel in Afrika als in Wageningen.

In december 2014 verscheen de publicatie ‘Een geslepen herbarium’ door Wim van Densen en Inge van Noortwijk met daarin een essay, de interviews, foto’s van het werk en een serie van de vaak prachtige herbariumvellen. ISBN 978-90-823267-0-3. 17,50 Euro. De inhoudsopgave en het hoofdstuk over de herbariumvellen kun je hier downloaden.

In april 2015 hebben wij in het kader van de Culturele Ronde in Wageningen een expositie samengesteld over Herbarium Vadense. De botanicus Carel Jongkind hield daar een lezing over zijn veldwerk in het tropisch bos van West-Afrika.

IMG_4047